Menu

Eino Leinon lyhyt henkilökuva

Eino Leino oli vuosina 1878–1926 elänyt suomalainen suuri runoilija, jonka merkitystä suomalaiselle kulttuurille ei voida liioitella. Hänen säkeitään näkee kaikkialla, mutta erityisesti onnittelukorteissa, -kirjeissä ja muissa vastaavissa, joissa on yleistynyt ilmiö, että Eino Leinoa ei välttämättä edes mainita lähteenä – niin kansallisomaisuutta hänen tuotannostaan ja töistään on tullut. Eino Leino ei ollut yksinkertainen ihminen, eikä hänestä ollut helppo saada selvää. Suomen kieli aseenaan hän loi oman boheemin legendansa, johon tutustumme nyt hieman tarkemmin.

Leinon syntymä, nuoruus ja varttuminen

Eino Leino, koko nimeltään Armas Einar Leopold Lönnbohm, syntyi Paltamossa 6.7.1878. Hänen lapsuutensa ei ollut helppo: hän oli yksinäinen, ei omannut juurikaan ystäviä muiden lapsien joukossa ja vietti aikansa aikuisten seurassa. Eino Leinon yksinäisyyden tunne syveni, kun molemmat hänen vanhempansa kuolivat ennen kuin hän saavutti edes aikuisikää. Hän oli nuorin lapsi, joka tukeutui vahvasti kirjoihin ja mielikuvitusmaailmaansa.

Kenties näiden lapsuusvuosien takia Eino Leino vietti boheemia ja vaeltelevaa elämää, muuttaen jatkuvasti asunnosta ja paikasta toiseen. Hänen kirjalliset lahjansa alkoivat tulla esiin jo varhain, ja jo 20-vuotiaana hän oli mukana perustamassa uutta lehteä Suomeen. Tämä lehti oli siitä erikoinen, että sillä ei ollut mitään tiettyä, esimerkiksi poliittista tai kulturellia agendaa, vaan sen tarkoitus oli vain välittää laadukkaasti uutisia ja tarinoita maailmalta Suomeen. Vaikka tämä lehti lopetettiin vain vuosi syntymänsä jälkeen, ei Eino Leinon ura lehtien parissa päättynyt siihen. Hän päätyi pian töihin Helsingin Sanomiin, ja nousi siellä työskennellessään kansan tietoisuuteen alettuaan kirjoittamaan lehteen pakinoita vakituisesti.

Myöhempi ura ja naissuhteet

Pakinoitsijan roolissa Eino Leino otti laajasti kantaa suomalaiseen kulttuuriin ja sen toimijoihin, ja alkoi suoralla ja värikkäällä tyylillään herättää huomiota – sekä saada vastustajia. Näin hän alkoi kehittää ristiriitaista, mielipiteitä jakavaa imagoaan, joka kestäisi koko loppuelämän. Näinä varhaisina vuosinaan hän myös julkaisi valtavan määrän runokokoelmia ja muita kirjoitelmia. Hän yritti olla naimisissa ja tottua normaaliin, vakinaiseen elämään, mutta erosi vain neljän vuoden jälkeen ja lähti taas liikkeelle. Eino Leino ei missään vaiheessa kyennyt asumaan vakituisesti samassa paikassa tai perustamaan perhettä. Jos hieman hullutellaan, voidaan hyvin arvella, että Eino Leinoa olisivat saattaneet tänä päivänä auttaa Mobilebetin vedonlyöntikohteet.

Leinon voidaan sanoa suorastaan ryvettyneen skandaaleissa eronsa aikoihin, koska tällä oli avoimesti toinen suhde. Tämä suhde muodostuikin lähes ainoaksi vakituiseksi asiaksi Eino Leinon elämässä, sillä se kesti hänen kuolemaansa saakka. Eräässä vaiheessa Leino harkitsi jo vakavasti Suomesta pois muuttamista lopullisesti, mutta päätyi kuitenkin palaamaan takaisin Euroopasta. Vaikka Eino Leino oli ehdottomasti maamme suurmiehiä, hän ei koskaan saavuttanut merkittävää taloudellista varallisuutta. Boheemilla elämäntavalla ja työn tekemisellä intohimosta, ei rahasta, oli epäilemättä vaikutuksensa tähän. Hänelle kuitenkin myönnettiin valtion kirjailijaeläke, ja Suomen valtio maksoi hänen hautajaisensa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

pinstagram