Menu

Rohkaise yksinäistä mukaan sosiaalisiin tapahtumiin

Yksinäisyys koetaan usein eräänlaiseksi kierteeksi, joka pahimmillaan syvenee jatkuvasti. Kun yksinäistä ei kutsuta mukaan ystävien kokoontumisiin ja muihin sosiaalisiin rientoihin, kynnys osallistumiseen nousee korkeammaksi. Itseään on yhä vaikeampaa saada rohkaistumaan ehdottamaan tapaamista ja yhteistä tekemistä toisille. Kelpaamattomuuden tunne kasvaa. Olo alkaa tuntua epämukavalta, jos satunnaisesti onkin ihmisten ympäröimänä, vaikka seura olisi mukavaa ja iloista.

Huomaa yksinäinen lähelläsi

Sosiaalisia taitoja tarvitaan, jotta osaa toimia toisten kanssa. On arveltu, että juuri nämä taidot ovat tulevaisuuden työelämässä jopa kaikkein tärkeimpiä taitoja. Mikäli sosiaalisia taitoja ei pääse käyttämään, ne surkastuvat. Yksinäinen ei pääse peilaamaan omia tunteitaan ja minäkuvaansa toisiin, jolloin ne ovat vaarassa vääristyä. Silloin ihminen käpertyy sisäänpäin ja elämänlaatu heikkenee merkittävästi.

Yksinäinen ei tee itsestään numeroa. Siksi yksinäisen lähellä olevilta vaaditaan herkkyyttä. Kun seuraavan kerran suunnittelet yhteistä illanviettoa, reissua tai muuta tapaamista kaveriporukan kesken, mieti, onko ystäväporukan liepeillä joku, joka saattaisi ilahtua kutsusta mukaan. Ehkä joku, joka on aiemmin ollutkin mukana, mutta joutunut sitten syrjään? Tai joku satunnaisempi tuttu, joka vaikuttaa olevan toisinaan yksin ja kenties allapäin.

Sosiaalisissa kohtaamisissa oppii paljon

Ihmiset ovat persoonaltaan erilaisia. Ekstrovertti kaipaa paljon muiden seuraa ja kokee saavansa siitä lisää energiaa itselleen. Introvertti puolestaan kaipaa säännöllisesti yksin olemista latautuakseen. Olipa persoonallisuustyyppi mikä tahansa, jokainen tarvitsee myös toisten seuraa. Ilman sosiaalisia taitoja ihminen ei pysty toimimaan ryhmän jäsenenä eikä edes liittymään ryhmään. Yhteinen tekeminen ja asioiden jakaminen ovat asioita, jotka opettavat meille asioita itsestämme, toisista ja ihmisenä olemisesta ylipäänsä.

Sen, kuinka tärkeitä ihmissuhteet ovat, huomaa usein vasta siinä vaiheessa, kun ihmissuhteita ei enää syystä tai toisesta ole. Onneksi tilanne ei ole pysyvä. Niillä, joiden sosiaaliset taidot ovat vahvat, on vastuu heistä, jotka ovat yksin. Pieni ele, kuten mukaan pyytäminen tai vaikkapa vain kuulumisten kysyminen, voi muuttaa parhaimmillaan yhden ihmisen elämän. Kun yksinäinen kokee olevansa ryhmän tärkeä jäsen ja alkaa oppia sosiaalisia taitoja, hän oppii samalla näkemään itsensä aivan uudesta kulmasta ja arvostamaan itseään.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

pinstagram