Menu

Korvaako sosiaalinen media läheisyyden?

Nykyään moni pitää ystäviinsä yhteyttä lähinnä sosiaalisen median välityksellä. Kun arki on kiireistä ja työelämä vaativaa, ystävän kuulumiset on helppo lukea Facebookin uutisvirrasta tai instagramista. Viestittely tapahtuu usein Snapchatin tai What’sappin välityksellä ja esimerkiksi kahvihetkistä ystävän kanssa on tullut harvinaista herkkua. Moni miettiikin huolestuneena, onko sosiaalinen media korvaamassa täysin läheisyyden ja kasvokkaiset tapaamiset.

Sosiaalinen media auttaa, kun elämä on kiireistä
Esimerkiksi keskellä ruuhkavuosiaan eläville vanhemmille sosiaalinen media on kullan arvoinen keino pitää yhteyttä vanhoihin ystäviin. Kahville tai iltaa istumaan ei ehkä enää ehdi entiseen malliin, mutta sosiaalisessa mediassa on helppo vaihtaa viimeiset kuulumiset lastenhoidon tai kodinhoidon ohessa. Viestillä on helppo jakaa oman elämän ilot ja surut vanhan ystävän kanssa. Näin ystävyys pysyy yllä silloinkin, kun arjen täyttävät pomon epärealistiset vaatimukset, lasten harrastukset ja parisuhteen hoitaminen.

Toki valtakunnan mediassa on kritisoitu vanhempien viettämää aikaa sosiaalisessa mediassa. Toki lasten kanssa on tärkeää leikkiä, mutta äidin satunnaiset päivittelyt Facebookissa tuskin aiheuttavat suurtakaan vahinkoa lapselle. Usein nämä pienet sosiaaliset hetket auttavat äitiä tai isää pysymään järjissään silloinkin, kun seurana ei koko päivänä ole toista aikuista ihmistä. Ystävältä saatu tsemppiviesti esimerkiksi Facebookissa saattaa pelastaa päivän silloinkin, kun kaikki muu tuntuu menevän pieleen.

Sosiaalinen media ei yksin riitä
Sosiaalinen media ei kuitenkaan korvaa täysin kasvokkaista kanssakäymistä. Usein ystävyyssuhteet jäävät varsin pinnallisiksi sosiaalisessa mediassa. Onkin tärkeää raivata omaan kalenteriin edes silloin tällöin aikaa ystävien tapaamiseen. Esimerkiksi yhteisiä kokemuksia on vaikea luoda virtuaalisesti. Mikään Facebook-keskustelu ei voi korvata esimerkiksi ikimuistoista risteilyä tai konserttimatkaa ystävän kanssa. Toki virtuaalisestikin voi harrastaa ystävän kanssa esimerkiksi nettikasinoita. bet365 bonuskoodi houkuttelee uusia ystäviä nettipelaamisen pariin, mutta tämänkään kaltaiset harrastukset eivät täysin korvaa kahvihetkeä vanhan ystävän kanssa. Jos ystävyyssuhteita hoitaa liian pitkään pelkän sosiaalisen median välityksellä, on vaarana, että ne pikkuhiljaa kuihtuvat ja kuolevat kokonaan pois. Kannattaa siis pitää huolta ystävyyssuhteista myös kasvokkain, eikä vain kännykän välityksellä.

Netistä voi löytää uusia ystäviä
Monet hyödyntävät sosiaalista mediaa myös uusien ystävyyssuhteiden solmimisessa. Esimerkiksi Facebookiin on perustettu paikkakuntaisia ryhmiä, joissa eri-ikäiset ihmiset etsivät uusia ystäviä. Työelämän kiireessä on usein hankalaa solmia kasvokkaisia ystävyyssuhteita. Suomalaiset ovat usein myös todella pidättyväisiä, eikä esimerkiksi kahvilassa useinkaan uskaltauduta vieraiden ihmisten kanssa juttusille. Sosiaalinen media tarjoaakin hyvän kanavan samanhenkisten ihmisten kohtaamispaikaksi. Tarkoitusta varten luodussa ryhmässä on helppo lähestyä uusia ihmisiä pelkäämättä torjutuksi tuloa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös sosiaalisessa mediassa luodut ystävyyssuhteet kaipaavat lopulta kasvokkaisia tapaamisia. Ystävyyden ylläpitäminen sosiaalisessa mediassa käy usein pidemmän päälle turhan raskaaksi. Loppupäätelmänä voidaan todeta, että sosiaalinen media on kullan arvoinen väline ystävyyssuhteiden ylläpidossa ja myös niiden solmimisessa. Vahvat ihmissuhteet vaativat kuitenkin toimiakseen myös kasvokkaista kanssakäymistä ja läheisyyttä. Koska itse viimeksi kävit istumassa iltaa ystäväsi kanssa?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

pinstagram