Menu

Golf – laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa

Golf on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista ja sitä pelataan lähes kaikkialla maailmassa. Erityisesti Yhdysvalloissa peli on saavuttanut mittaamattoman suosion, ja hyvästä syystä voidaan sanoa, että golf kuuluu siellä normaaleihin kansalaistaitoihin, vaikka sitä ei erityisesti harrastaisikaan. Monilla ihmisillä on mielikuva golfista porvareiden ja hienostelijoiden pelinä, joka ei ole urheilua lainkaan. Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta, vaan laji sopii kaikille ja haastaa kenet tahansa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tässä jutussa luomme katsauksen siihen, mitä golf oikeasti on.

Pelin kulku ja säännöt

Ennen kuin alamme pohtimaan golfia yleisemmin harrastuksena, on hyödyllistä tutustua lyhyesti siihen, mistä pelissä oikeastaan on kyse. Golf on vanha peli, jonka moderni muoto sai alkunsa 1400-luvun Skotlannissa. Tavoitteena on saada pallo aloituspaikalta eli tiiltä koloon tai reikään mahdollisimman pienellä lyöntimäärällä sääntöjen puitteissa. Tämä toistetaan yleensä 18 kertaa 18 eri väylällä, joka muodostaa täyden kierroksen golfia.

Golfkentän väylille on määritelty väyläkohtainen ihannetulos eli niin sanottu par-tulos. Sitä voi ajatella eräänlaisena erittäin hyvien pelaajien hyvänä keskiarvona, ja käytännössä se toimii tavoitteena monelle tavalliselle harrastajallekin. Yleisiä golftermejä ovat birdie ja bogie, joista ensimmäinen tarkoittaa tulosta yhden lyönnin alle parin, ja jälkimmäinen tulosta yhden lyönnin yli parin. Koko kierroksen tulos muodostuu lyöntien kokonaismäärästä ja usein hyvien pelaajien tapauksessa ilmoitetaan erotuksena kentän ihannelyöntimäärään, eli kaikkien väylien yhteenlaskettuun par-tulokseen. Se on yleensä 72, ja vaikkapa 70 lyönnillä kentän suorittaneen pelaajan sanotaan pelanneen kentän kaksi alle parin tai tuloksella -2.

Golfin tasoitusjärjestelmä

Keskeinen piirre golfissa on tasoitusjärjestelmän laaja käyttö. Pelaajan tasoitus kuvaa hänen tasoaan hyvänä päivänä, ja muuttuu hiljalleen hänen pelaamiensa kierrosten tulosten mukaan. Omaa tasoitusta paremmat tulokset laskevat pelaajan tasoitusta ja näin ollen tekevät pelistä siinä mielessä vaikeampaa, että uuteen omaan tasoitukseen pääseminen vaatii absoluuttisesti parempaa peliä eli vähemmän lyöntejä.

Tasoitusjärjestelmä lähtee tasoituksesta 54, joka 18 väylälle jaettuna tarkoittaa periaatteessa sitä, että tällä tasoituksella pelaavan golfaajan henkilökohtainen par-tulos on kolme lyöntiä yli väylän varsinaisen parin. Käytännössä pistelaskuun vaikuttaa myös kenttä- ja väyläkohtaisesti määritelty vaikeustasoa kuvaava indeksi. Pelaajan kehittyessä ja laskiessa tasoitustaan hänestä tulee ensin niin sanottu single hcp –pelaaja, joka kuvaa yksinumeroista tasoitusta (alle kymmenen). Tasoituksen nolla saavuttaessaan pelaajasta tulee niin sanottu scratch-golfaaja. Golf-ammattilaisten tasoitukset ovat tyypillisesti tästä vielä muutamia lyöntejä parempia.

Pelivälineet

Pelivälineenä golfissa käytetään pääosin metallista valmistettuja mailoja. Mailojen pituus, paino, lapakulma ja muotoilu vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Kierroksen aikana mukana saa olla korkeintaan 14 mailaa, mutta mikään mailatyyppi ei ole pakollinen ja valinnanvaraa on runsaasti.

Driver on golfbägin pisin maila ja sitä käytetään nimensä mukaisesti draivaamiseen, eli väylän avauslyöntiin, jonka pääasiallinen tarkoitus on saada pallo mahdollisimman pitkälle eli lähelle griiniä, lippua ja sen merkkaamaa koloa. Draiverissa on suuri pää, joka helpottaa pitkävartisen mailan käyttöä ja parantaa anteeksiantavuutta huonoissa osumissa. Tämän vuoksi sillä on käytännössä aina lyötävä niin sanotun tiitikun päälle asetettua palloa, kun muut mailat ovat puolestaan suunniteltu maassa makaavan pallon lyömiseen.

Puumailat ovat hieman draiveria muistuttavia suuripäisiä ja pitkiä mailoja. Niiden tarkoitus on lyödä palloa pitkälle väylältä ja näin ollen niitä käytetään yleensä pitkillä väylillä, joilla ei päästä lyömään lipulle heti avauksen jälkeen. Kuten draiverissa, muissakin puumailoissa on grafiitista valmistettu varsi, joka mahdollistaa voiman ”lataamisen” taipuvaan varteen svingin alkuvaiheen kiihdytyksessä, ja sen vapauttamisen palloon osumahetkellä.

Rautamailat ovat puumailoja huomattavasti lyhyempiä ja niiden tarkoituksena on pääasiallisesti lyödä pallo halutulle etäisyydelle, eli toisin sanoen niitä käytetään, jotta osuttaisiin griiniin, jossa kohde sijaitsee. Griinillä päästään käyttämään putteria, joka on bägin lyhin maila. Se ei nosta palloa lainkaan ilmaan, vaan tönäisee sitä vierimään griinin ruohopinnalla.

Golfpukeutuminen

Pukeutuminen on tärkeä osa golfia. Sen tulee olla siistiä ja pelin hengen mukaista. Kannattaa hyödyntää Coupiin tarjoamia alennuskoodeja Stylepitin verkkokauppaan, josta saat golfvaatteesi! Muista, että paidoissa tulee olla kaulukset ja asun pitää olla yleisesti siisti. Jätä kuitenkin liikkumavaraa, että saat pallon pakenemaan!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

pinstagram