Menu

Ystävyyden muutos: sosiaalinen media ei korvaa läheisiä suhteita, mutta muuttaa niiden luonnetta

Nykyisin on tyypillistä, että kuulumiset vaihdetaan sosiaalisessa mediassa. Sieltä on helppo katsoa kavereiden lomakuvat, kuulla vauvauutiset tai nähdä, missä he ovat töissä. Sosiaalinen media onkin helpottanut yhteyden pitoa varsinkin, jos ystävät asuvat kaukana.

Toisaalta sitä on syytetty myös ystävyyssuhteiden muuttumisesta pinnallisemmaksi. Suomessa esimerkiksi AVAn lukijoista 68 % oli sitä mieltä, että sosiaalisen median yleistyminen on muuttanut ystävyyttä. Monet vastaajista ajattelivatkin sosiaalisen median muuttaneen ystävyyssuhteita nimenomaan kielteisesti. Ystäviä ei nähty samalla tavalla kuin ennen ja korttien lähettäminen syntymäpäivänä tai jouluna oli harventunut. Ystävyyssuhteiden henkilökohtaisuuden oli koettu vähentyneen.

Sosiaalinen media ei ole syypää, pikkemminkin seuraus

Ystävyyssuhteiden muutos on kuitenkin alkanut tapahtua jo paljon ennen sosiaalista mediaa. Vuosina 1965-1995 ihmisten ystävien kanssa viettämä aika vähentyi 85 minuutista päivässä 57 minuuttiin päivässä. Mukana oli kaikenlainen epävirallinen sosiaalinen toiminta, kuten ystävien kanssa oleilu, juhliminen, kyläily, keskustelu ja baarissa käyminen. Sen sijaan aikaa vietetään enemmän ja enemmän viihteen parissa, urheillen, nukkuen ja matkustaen paikasta toiseen. Trendi on ollut nouseva 1960-luvulta lähtien Robert Putnamin ”Bowling alone” kirjan mukaan. Internetin käyttö on tietysti myös tuonut aivan uusia ulottuvuuksia ajankäyttöön 1990-luvun lopulta lähtien, jolloin netti alkoi yleistyä tavallisissa kodeissa. Toisaalta netti mahdollistaa sen, että voimme olla yhteydessä suurempaan määrään ihmisiä kuin koskaan aiemmin, mutta samalla olemme kuitenkin entistä enemmän yksin, kun teemme niin.

Sosiaalinen media onkin ehkä saanut kaveri-sanan kokemaan inflaatiota, kun melkein kenet tahansa voi lisätä kaveriksi, vaikka ihmisen kanssa ei olisi koskaan edes tavannut tai olisi jutellut tämän kanssa viimeksi 20 vuotta sitten. Sosiaalisen median ongelmana onkin pidetty sitä, että vaikka sen käyttö saattaa tuntua sosiaaliselta, se keskittyykin vähemmän itse sosiaalisiin suhteisiin ja tarjoaa enemmänkin näyttämön, jolla voimme keskittyä itsemme muiden läsnäollessa. Esimerkiksi facebook-postaukset ja valokuvat auttavat ihmistä rakentamaan tiettyä kuvaa itsestään muille ja vahvistamaan näin esimerkiksi itsetuntoa. Kyse ei siis välttmättä ole enää ystävyyssuhteiden ylläpidosta tai intimiteetin lisäämisestä ihmisten välillä.

Toisaalta sosiaalista mediaa syytetäänkin nimenomaan ystävyyssuhteiden pinnallistamisesta ja itsekkyyden lisääntymisestä, se on enemmänkin reaktio globalisoituneeseen maailmaan, jossa viihde ja muut aktiviteetit kilpailevat ystävyyssuhteista. Sosiaalisen median avulla hajaantuneita ihmissuhteita voi olla helpompi hallita ja pitää edes jollakin tavalla yhteyttä, sillä ystävien kanssa vietetty aika on vähentynyt koko 1900-luvun puolivälistä alkaen.

Haluatko tehdä kavereiden kanssa jotakin, mutta asutte etäällä toisistanne eri paikkakunnalla? Nettikasinossa on suuri valkoima pelejä, joita voi pelata usempi. Hyödynnä edut osoitteessa kampanjakoodi.com 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

pinstagram