Menu

Nuorisotalot ja nuortenillat

Nykynuoriso saa mediassa ja vanhojen ihmisten suussa moitteita huonosta käyttäytymisestä ja rötöstelystä. Toisaalta vanhat ihmiset tuppaavat aina unohtamaan, että itsekin käyttäytyivät vähintään yhtä hurjasti nuoruudessaan aiheuttaen pahennusta tuon ajan vanhuksissa. Onneksi nuorille on nykyisin tarjolla jos jonkinlaisia nuorisotaloja ja muita hengailutiloja eri tahoilta, joissa voi toteuttaa itseään hyvällä tavalla vailla tietoakaan pahanteosta. Tämä on hyvä mahdollisuus nuorille ja suuri helpotus myös nuorten vanhemmille, joiden ei tarvitse miettiä mitä heidän jälkeläisensä kylillä puuhailevat.

Kaupungin tarjoamat nuortenillat

Useat kaupungit pitävät huolta nuoristaan tarjoamalla heille nuorisotilan. Nuorisotilojen tarjoaminen on myös hyväksi kapungille, sillä ne pitävät nuoret poissa pahanteosta muilta alueilta. Usein nämä nuorisotilat sijaitsevat lähellä asuinalueita ja täten kaikilla alueen nuorilla on niihin pääsy. Tyypillinen kaupungin nuorisotila tarjoaa nuorille monenlaista ajanvietettä ja usein kodinomaisen tilan, jossa viettää aikaa ystävien seurassa. Tarjolla saattaa olla myös pientä purtavaa.

Kaupunkien tarjoamilla nuorisotiloilla työskentelee nuorisotyöntekijöitä, joiden tehtävä on viettää aikaa nuorten kanssa ja toisinaan järjestää heille ohjattua ajanvietettä. Nuorisotyöntekijät ovat nuorille luotettavia aikuisia, joille he voivat kertoa kaikki pulmansa ja tarvittaessa hakea apua. Nuorisotyöntekijä auttaa avun tarpeessa olevia nuoria ja tarvittaessa ohjaa heitä eteenpäin ammattiauttajalle, jos kokee sen tarpeelliseksi.

Seurakunnan tarjoamat nuortenillat

Seurakunnan nuortenillat ovat muuten samantyyppisiä kuin kaupungin tarjoamat vastaavat palvelut, paitsi että ne tapahtuvat nimensä mukaisesti seurakunnan tiloissa. Niissä on myös luonnollisesti mukana uskonnollinen aspekti: se saattaa olla lyhyt hartaus alussa taikka gospel-tyylinen musiikki. Pääpointti seurakunnan nuortenilloissa on kuitenkin nykyään se, että ketään ei suljeta pois, vaan kaikki ovat tervetulleita riippumatta uskonnostaan. Nuorille ei saa muodostua kynnystä osallistua näihin tapahtumiin, vaan ne ovat yhtä lailla tarkoitettuja jokaiselle.

Seurakunnan tilan erottaa muista tilosta todennäköisesti Raamattu aiheisista koristeluista ja muista vastaavista tilan aspekteista. Paikalla voi olla esimerkiksi Raamattuja ja virsikirjoja. Usein seurakunnan nuortenilloissa on paikalla myös pappi, joka tarjoaa tarvittaessa keskusteluapua. Kuitenkin papin seurana siellä häärii myös työhönsä koulutettuja seurakunnan nuorisotyönohjaajia, joiden kontolle jää ohjelman järjestäminen ja järjestyksen ylläpitäminen.

Seurakunta toivottaa tervetulleeksi kaikki halukkaat, joskin ikähaarukka lienee usein rippikouluikäisistä ylöspäin, mikä on hieman korkeampi kuin tavallisilla nuokkareilla pyörivien nuorten ikä. Nuorisotiloilla on usein alaikäraja, josta on syytä pitä kiinni.

Nuortenilloissa voi tehdä paljon

Nuortenilloissa nuorilla on mahdollisuus olla aidosti nuoria. Usein näissä on hyvä mahdollisuus nähdä ystäviä ja viettää aikaa muiden nuorten kanssa. Siellä voi usein pelailla vaikka suosittuja lautapelejä, laittaa ystävien kanssa kynsilakka kuntoon tai laittaa käyntiin vaikkapa pingismatsin tai biljardipelin. Nuorille kelpaa nykyisinkin monenlainen perinteinen ajanviete, vaikka monen aikuisen silmissä he ovatkin jatkuvasti kännykkänsä parissa viihtyviä kauhukakaroita.

Nuorille tärkeä aspekti nuorisotiloilla on myös niiden tarjoamat työntekijät, jotka tarjoavat muun muassa keskusteluapua sitä tarvitseville. Tämä on etenkin ongelmanuorille sekä vaikeiden asioiden kanssa kamppaileville nuorille tärkeä ominaisuus ja saattaa jopa estää syrjäytymisen tai pahimmassa tapauksessa jopa itsemurhan. Tämä ja monet muut syyt osoittavat sen, kuinka tärkeitä tällaiset nuorisotilat nuorille ovat ja kuinka suuri niistä saatava hyöty nuorille on.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

pinstagram